Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 14.12.2018, 11:57

Меню сайту
Категорії розділу
Новини освіти
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 54
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Смачні

Сторінку  смачної  цікавинки

веде  енергійна  сестра  медична  з  дієтичного  харчування

Куценко  Дар`я  Віталіївна

                                                        

Харчування дитини під час застуди та грипу

Діти більшою мірою схильні до зараження вірусною інфекцією і хворіють раз на п'ять частіше, ніж дорослі, з причини великого контакту з іншими дітьми в дитячих садах і школах. Провідні педіатри країни вважають, що 6-7 разів на рік для дитини ГРВІ - це навіть норма. У лікуванні вірусної інфекції медицині відведено 10%, решта залежить від правильного харчування і способу життя. При легкому перебігу інфекції особливих змін у харчуванні дітей не відбувається, зниження апетиту з'являється при підвищенні температури вище 37,8 C, інтоксикації, болю в горлі. У перші два-три дні застуди дитина втрачає апетит, особливо до твердої їжі, і він має на це право, всі сили йдуть на боротьбу з інфекцією, не варто витрачати енергію на перетравлення їжі. А ось пити дитині потрібно обов'язково. Надходження рідини в перші дні захворювання набагато важливіше надходження їжі, адже при підвищенні температури організм втрачає багато рідини через прискорене дихання, гарячу шкіру, піт. Вірус виділяє токсини і випивається рідина буде знижувати їх концентрацію в крові. Тому чим більше дитина буде пити, тим краще буде його самопочуття. Обсяг випивається рідини повинен рівнятися 1,5-2 літрам в залежності від віку. При підвищенні температури на кожний градус можна додатково збільшувати об'єм рідини на 100-150 мл.

 

Пропонуйте дитині пити кожні півгодини-годину. Зазвичай апетит з'являється при зниженні температури, графік харчування може бути різко зрушений, але який би час доби не було, якщо дитина виявив бажання поїсти, запропонуйте йому легку і смачну їжу. Краще, щоб це був теплий, рідкої консистенції рослинний або кисломолочний продукт.

 

 

Що давати дитині їсти?
1. Овочі та фрукти. Овочі, фрукти та ягоди є джерелами вітамінів, мінералів і нормалізують роботу кишечника. Подавати їх варто в свіжому і запеченому вигляді, у вигляді нарізок, рагу, салатів. Якщо дитині важко їсти овочі, можна приготувати з них сік з м'якоттю. Щоб не спровокувати алергічну реакцію у ослабленого організму, краще зупиниться на вітчизняних рослинних продуктах харчування, вибирати біло-жовтою і зеленого забарвлення. Непогано в період хвороби підійдуть банани, вони і калорійні, і позбавлять від симптомів - нудоти, блювоти і діареї. Взимку з місцевих продуктів за вмістом вітаміну С лідирує квашена капуста. Обов'язково додавайте у страви свіжу зелень.

 

2. Кисломолочні продукти. Легко і швидко засвоюються, поживні, нормалізують роботу кишечника.
3. Не варто змушувати дитину їсти м'ясо в період хвороби. Воно засвоюється гірше рослинної і кисломолочної їжі. Але якщо дитині захотілося м'ясного, то не відмовляйте і приготуйте котлету або цілісний шматочок м'яса на пару.

 

Зваріть курячий бульйон з рум'яними тостами. Доведено, що він сприяє зниженню запалення.
1. Часник і цибуля - стимулятори імунної системи. Часник давно зарекомендував себе як потужний противірусний засіб. У ньому міститься вітамін С, мікроелементи і фітонциди, фермент лізоцин, що надає йому бактерицидні властивості. При ангіні та кашлі гарні інгаляції парів часнику. Вживати краще в сирому вигляді 2-3 зубчики в день, для дитини можна тертий часник перемішати з тертим яблуком і медом. Цим же тертим часником при кашлі можна натерти груди і плечі. Цибуля містить вітаміни, мінеральні солі. Як і часник, за рахунок вмісту фітонцидів він має здатність вбивати віруси і бактерії, збуджує апетит, цибулю з фіолетовою шкіркою солодший і на смак дитині сподобається більше.

 

2. З ласощів, як не дивно, корисно морозиво. Правда, є його слід повільно і підтале, воно пом'якшить хворе горло і позбавить від нападів кашлю.
3. Мед. Мед сприяє зміцненню імунітету, підвищує опір організму будь-яким вірусам і бактеріям, має жарознижувальну і протизапальним ефектом, посилює потовиділення, покращує кровообіг в горлі, ротоглотке і носі, тим самим зменшує кількість нападів кашлю, пом'якшує горло і допомагає швидше заснути. Обережно! Неякісний мед здатний викликати алергічну реакцію. З усього асортименту віддати перевагу слід липовому меду. Саме він підходить більше в лікуванні трахеїтів, бронхітів, ларингіту. Відхаркувальну властивість має мед конюшиновий і акацієвий. Також при застуді рекомендується мед хвойних дерев (сосни, ялини, ялиці та ін.). Він зменшує кашель, має антисептичну, протизапальну та заспокійливу дію.

 

Запам'ятайте! Мед не можна класти в гарячий чай. Вважається, що при дії високих температур з нього виділяються канцерогенні речовини (речовини, які провокують онкологічні захворювання). Додавайте мед в остиглий до 50-60 C чай.

 

приклади страв
• Курячий бульйон, щі з квашеної чи свіжої капусти;
• овочеве рагу, запечені баклажани з сиром, макарони з тушкованими овочами, яйце, зварене круто, картопляне пюре з кефіром або салатом;
• каші з додаванням вершкового масла, меду, сухофруктів, негострий плов;
• сирна запіканка, сирники, млинці з сиром, млинці з фруктово-ягідної начинкою (подавати їх можна з ягідним компотом);
• печиво, грінки, бутерброди, тости з теплим чаєм;
• салати зі свіжих огірків, помідорів і зелені, вінегрет із квашеною капустою і цибулею, салат зі свіжої моркви з додаванням часнику і сиру, салат зі свіжих огірків з зеленим горошком і цибулею;
• морозиво, фруктове желе, яблучне пюре, запечені яблука.

 

Що пити?
1. Лікарські трави
Трав'яні чаї з липи, малини, ромашки, чебрецю. Липа і малина мають легкий жарознижуючий ефект, потогінний і знеболювальну властивість, допомагають у боротьбі з кашлем. Можна заварити листя і стовбур малини або додати до чаю малинове варення. Ромашку можна заварити як чай або використовувати відвар з антисептичної метою для полоскання горла і промивання носа. Чебрець хороший при бронхіті, пневмонії та ангіні, чай з чебрецю допомагає впоратися з кашлем навіть найменшим дітям. Дуже швидко допомагає побороти кашель трава мати-й-мачухи, але вона має негативну дію на печінку.

 

Рецепт чаю з лікарських трав: взяти одну столову ложку подрібнених трав з розрахунку на півлітра води (можна використовувати якесь одне рослина або скомбінувати за бажанням декілька), залити водою і прокип'ятити хвилин 10 на слабкому вогні, далі дати настоятися близько 1:00 . Ось чай і готовий до вживання. Щоб приготувати настій, трави можна помістити в термос або будь-яку іншу ємність, залити окропом і дати настоятися 3-4 години. При лікуванні простудних захворювань можна не тільки пити настої та чаї, а й застосовувати трави для ножних ванн, компресів на груди, для інгаляцій, промивання носа і полоскання горла.
2. Шипшина
Відвар із шипшини - це засіб № 1 при застуді. У тих, хто з першого дня п'є відвар з шипшини, терміни хвороби помітно скорочуються.

ОРГАНІЗАЦІЯ  ХАРЧУВАННЯ  ДІТЕЙ  ПІЛЬГОВИХ  КАТЕГОРІЙ

 

Про порядок організації харчування дітей пільгових категорій,

яким надається безкоштовне харчування в дошкільному закладі

Безкоштовне харчування надається таким категоріям дітей:

·        діти із малозабезпечених сімей;

·        діти-сироти;

·        діти, позбавлені батьківського піклування;

·        діти, які виховуються у прийомних сім`ях;

·        діти-інваліди дитинства;

·        діти, чиї батьки є учасниками бойових дій.

Якщо Ваша дитина підлягає під одну з таких категорій - до дошкільного закладу слід подати слідуючі документи:

·          для підтвердження статусу малозабезпеченої сім’ї батькам слід надати до закладу відповідну довідку управління соціального захисту населення та праці, яка видається на ½ року, заяву від батьків;

·          для підтвердження статусу дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування, особам, що замінюють батьків, слід надати  документи, які підтверджують їх статус (рішення виконавчого комітету районної ради, постанову суду  про позбавлення батьківських прав тощо), заяву від батьків;

·          для підтвердження статусу дитини-інваліда слід надати копію посвідчення дитини-інваліда чи довідку з центральної районної лікарні , що підтверджує статус, заяву від батьків;

·          для оформлення безкоштовного харчування для дітей, чиї батьки є учасниками бойових дій потрібно надати копію посвідчення учасника бойових дій, чи довідку завірену відповідними органами, заяву від батьків.

На підставі наданих документів, які підтверджують  статус дитини, та заяв батьків або осіб, що їх замінюють видається наказ про організацію безкоштовного пільгового харчування. Зверніть увагу, що:

·           документи на дітей із малозабезпечених сімей повинні бути надані у вересні та січні і є чинними упродовж ½ року;

·          документи на інші пільгові категорії дітей оновлюються у разі потреби, надаються  у вересні і є чинними упродовж року;

·          у разі запізнення в оформленні документів чи з інших причин упродовж навчального року може бути оформлене безкоштовне харчування дітей по мірі надання необхідних документів.

Діти з багатодітних сімей мають право на харчування в дошкільному закладі з батьківською доплатою 50%. Батьківська доплата складає 60% від 14 гривень (8.40 грн.). Тож, для багатодітних ця плата буде становити– 4.20. Багатодітна сім’я має подати до закладу довідку про склад сім’ї, копію свідоцтва про народження дитини, копію посвідчення багатодітної сім’ї та заяву від батьків.

         У разі відмови від харчування,  батьки чи особи, що їх замінюють, повинні звернутися до завідувача із умотивованою заявою та довідкою з медичної установи про протипоказання для дитини страв громадського харчування.

Добрий апетит і улюблені страви

Рецепт 1

Навчіться не помічати поганого апетиту дитини. Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку. Не хоче їсти спокійно і по-дружньому відпустіть її з-за столу, хай терпить до вечері. Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться.

Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, якщо вона, попросить їсти. Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше.

На апетит впливає і зміна обстановки. Підіть на прогулянку й ви побачите, з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина.

Сміливо довіряйте здоровому інстинктові, закладеному самою природою.

Рецепт 2

Давайте тільки ту кількість їжі, що її з'їдає дитина із задоволенням. Здоро­ва дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму.

Утримуйтеся від розмов про те, що "дитина мало або майже нічого не їсть”, бо вони шкідливі.

Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку, страви та, проявляючи такт і наполегливість, привчайте їсти все, що корисне для неї.

Дотримуйтесь режиму харчування.

Пам'ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.


Рекомендації  щодо  організації  харчування  дитини
 
Раціональне  харчування - одна  з  основних  умов  здоров*я  людини,  її  довголіття,  плодотворної  праці.
Харчування  повинно  не  лише  покривати  енергію,  що  витрачається  дитиною,  але  й  забезпечувати  матеріал,  необхідний  для  росту  й  розвитку  всіх  органів  і  систем  організму.  Досліджено,  що  процеси  обміну  речовин  у  дітей  протікають  значно  іниенсивніше,  ніж  у  дорослих.  Адже  вони  більше  рухаються  і  гуляють,  що  теж  викликає  значні  енергетичні   витрати.
                         В  їжі  повинні  обов*язково  поєднуватися  у  правильному  співвідношенні  речовини: білки,  жири,  вуглеводи,  мінеральні  солі,  вітаміни,  вода.  У  дитячому  харчуванні  мають  враховуватися  якісні  показники  білків.  Найцінніший,  найкорисніший  для  росту  дитини - тваринний  білок.  Достатня  його  кількість  є  в  м*ясі,  рибі,  молоці,  яйцях  та  ін.   Основними  джерелами  рослинного  білка  є  хліб,  крупа,  макарони.
                         Важливу  роль  відіграють  жири.  Вони  є  пластичним  матеріалом,  слугують  розчинниками  вітамінів  А, D,  але  надмір  жирів  шкідливий,  бо  сприяє  порушенню  обміну  речовин,  погіршенню  засвоєння білка,  іноді  викликає  розлади  органів  травлення.  Жири,  як  вуглеводи  є  джерелом  поповнення  енергії.
                         Вуглеводи - основний  матеріал  для  енергії  м*язової  діяльності.  Велика  їх  кількість  є  в  овочах,  фруктах,  ягодах  та  їх  соках,  молоці,  вмісті  яких  є  багато  глюкози  і  фруктози.
                         У  щоденному  раціоні  дитини  обов*язково  повинні  бути  вітаміни.  Недостатня  їхня  кількість  різко  погіршує  стан  здоров*я,  ріст  і  розвиток  організму,  адже  вони  беруть  участь  в  обміні  білків,  жирів,  вуглеводів,  регулюють  окремі  біохімічні  і  фізіологічні  процеси,  забезпечують  життєві  функції  організму.   
 

Про напої

 

Напої є обов'язковим складником раціону харчування дітей, джерелом вітамінів, мінеральних речовин й органічних кислот. Регулярне вживання напоїв з рослинної сировини стимулює процеси обміну речовин, підвищує опірність організму до інфекційних захворювань і стресу.

Напої з рослинної сировини важлива частина добового раціону дітей у нашому дошкільному закладі.

Щоб організувати раціональне харчування, ми прагнемо урізноманітнення асортименту напоїв з рослинної сировини. Пропонуємо сік, ягідний морс, компот, кисіль, чай, кавовий напій, какао.

Напої, які заборонено вживати дітям.

Це газовані напої, натуральна кава та вироби з неї, напої, що містять штучні барвники, ароматизатори, консерванти.

Рекомендуємо гіпоалергенні напої.

До напоїв, що рідко спричиняють алергічну реакцію, відносять чаї, компоти та морси з журавлини, брусниці або смородини.

 
Пошук
Час жити на повну
Архів записів
Друзі сайту
Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст.№11

Відділ освіти Лозівської міської ради

Освіта.UA

МОНМС України

ГУОН ХОДА

Харківська академія неперервної огсвіти

"ПедПРЕСА" інформує



Педагогічна преса
МВС України Національна дитяча гаряча лінія Національна гаряча лінія.

ДНЗ № 10 "Калинка" © 2018

Тел. (05745)2-38-09

вул. Козацька, 15

Створити безкоштовний сайт на uCoz